PROF. DR. MURAT KARTAL (YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI)
Prof. Dr. Murat Kartal 1987 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesini bitirdikten sonra başladığı akademik hayatında birçok ilke imza atmıştır. Türkiye’nin YÖK onaylı ilk Fitoterapi Merkezini kurarak Farmakognozi ve Fitoterapi alanında Sağlık Bakanlığı onaylı Fitoterapi eğitimleri başlatılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca yerli bitkisel standardize hammaddelerin geliştirilmesine, GMP koşullarında üretilmesine ve bitkisel ürünlerde yeni kalite kontrol yöntemlerinin geliştirilmesine, bilimin ışığı altında halk sağlığının korunarak Fitoterapi uygulamalarının yapılmasına yaptığı katkılarıyla, ülkemizde Eczacılık alanındaki bilim ve teknolojinin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır.
"Bezmialem Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurulması" adlı Proje hazırlanmış ve İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) tarafından, 2014 yılı Yenilikçi İstanbul Destek Programı kapsamında kabul edilmiştir. Proje 1 Eylül 2014’ten itibaren Prof. Dr. Murat Kartal’ın başkanlığında Proje yürütücüsü olarak “Bezmialem Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” 14 Eylül 2015 tarihinde resmi olarak açılmıştır.
Adayın müdür olarak görev yaptığı Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Bezmialem Fitoterapi Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezindeki “Bitkisel Hammadde Üretim Birimi” GMP onaylı üretim için gerekli şartları sağlamıştır. 07.02.2020 tarihinden itibaren T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK); T.C. Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tıbbi Bitkisel Ürünler kapsamındaki “Bitkisel Ekstre üretim işlemlerini” gerçekleştirmek için GMP izni vermiştir. GMP onaylı bu birim, bir üniversite bünyesinde bitkisel hammadde üretim izni alan ilk üretim yeri olma özelliğini taşımaktadır. Fitoterapi Merkezinde GMP şartlarında bitkisel hammadde üretim çalışmaları başlanmıştır. “Yerli Bitkisel ilaç” hammaddeleri üretilerek Anadolu’nun kadim tıbbının Bitkisel İlaç halinde dünya raflarında yerini alması için çalışmalar yapılmaktadır.
Prof. Dr. Murat Kartal, ülkemizde yetişen veya yetiştirilen ekonomik öneme sahip standardize bitkisel hammaddelerin üretilmesi ve biyolojik aktivitelerinin araştırılması için projeler yapmıştır (Zeytin, İncir, Nar, Devedikeni, Çarkıfelek, Geven, Tavşanmemesi, Dağ çayı, Biberiye, Ekinezya, Defne, Civanperçemi, Laden, Gül, Kekik, Çörekotu, Mürver, Hayıt ) üzerinde projelerle standardizasyon sağlanmış ve biyolojik aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Ülkemizde kullanılan bitkisel drogların ilaç sanayiinde yararlanılması ve kalite kontrollerinin yapılabilmesi amacıyla hiçbir farmakopede yer almayan 19 adet Milli Kalite Monografı geliştirilerek T.C. Sağlık Bakanlığı Türk Farmakope Dergisinde yayınlanmış ve Farmakopemize eklenmiştir.